Inkább legyünk különlegesek együtt, mint átlagosak külön!
Esküvői kisokos, nem csak házasulandóknak

Esküvői vőfély

Amikor a szerelmes pár elhatározza, hogy összeházasodnak, a nagy napra, a lakodalomra érdemes felkérni valakit, aki helyettük irányítja, bonyolítja az események sorrendjét, a hangulatot fenntartja. Régen ez a vőlegény egyik közeli barátja volt, most már lehetőség van hivatásos vőfély felkérésére is.

Esküvői vőfély

Barát vagy hivatásos?

Fontos a párnak eldönteni, hogy ismerőst, barátot vagy egy hivatásos embert kérnek fel erre a feladatra. Mindkettőnek van előnye. Ha van a közvetlen közelükben olyan ember, aki elég talpraesett, humoros és agilis ahhoz, hogy mozgasson egy lakodalmas népet és a hangulatot is megtartsa vagy feldobja (ismer pár házasság viccet), jól tud bevezetni egy-egy újabb eseményt egy alkalmon, akkor érdemes azt az ismerőst vagy családtagot felkérni, mert ezzel például spórolni is lehet a költségeken. Ha nincs ilyen környezetben, vagy inkább egy külsős embert kérne fel a pár, akkor erre is van lehetőség a hivatásos vőfély szerepében. Ezek a fiatalemberek, bár valószínű ismeretlenek a pár számára, de a beszélgetések alatt, illetve külön kérdések alapján tudják alaposan megismerni a párt és a családot, hogy milyen módszerekkel tudnak jobb hangulatot elérni, illetve hogy milyen stílus áll közelebb a pár ízlésvilágához. Nagy előnyük, hogy tanulták ezt a szakmát, tapasztalatot gyűjtöttek falusi vőfélyektől, és a maguk tehetségét is kamatoztatják benne.

Fontos kelléke egy vőfélynek a bokrétás, szalagos kalap és a bot, ami mind a mai napig jelen van a hagyományban. A bot egyik fontos szerepe az elcsendesítés. Kopogással kér szót a násznéptől a vőfély. Ha helyszínek közt kell átmenni is jó hasznát veszi a vőfély, magasba tartva mutatja az utat az ünneplő családnak. Elengedhetetlen a vőfély szerepnél a vicces, rímes mondókák, furfangos játékok kitalálása és felvezetése, ezzel is segítve a jó hangulatot a lakodalomban.

Címke: Esküvői vőfély
Dátum: 2019-08-28