Inkább legyünk különlegesek együtt, mint átlagosak külön!
Esküvői kisokos, nem csak házasulandóknak

Magyar lakodalmas népszokások

Az esküvőhöz, lakodalomhoz nagyon sok népi hagyomány, népszokás kapcsolódik. Ezek közül kedvére válogathat a fiatal pár, hogy ők mit szeretnének a saját lakodalmukon.

Magyar lakodalmas népszokások

Menyasszonyi csokor, harisnyakötő eldobása

Az esküvői szertartás után szokás a menyasszony csokrát eldobni a hajaon lányok felé, illetve a nőtlen fiúknak az ara harisnyakötőjét. Így derül ki, ki fog legközelebb házasságot kötni.

Rizs

A templomi vagy polgári szertartás után szokás, hogy amint kilép az ifjú pár az épületből, a násznép (általában a család gyerek tagjai vagy a koszorús lányok) rizst szór a fejükre, ezzel kérve nekik bőséges gyermekáldást.

Kisfiú

Az ifjú feleség az ölébe vesz az esküvői vacsora alatt egy kisfiút, hogy születendő gyermekeik között is legyen fiú.

Régi, új, kék és kölcsönkapott

A menyasszonynak viselnie kell valamit magán, ami régi, ezzel a lánykorát jeleníti meg; valami újat, amivel élete új fejezetét jelképezi; a kölcsönkapott dologgal meg vagy a barátságot vagy a szerelmet mutatja, attól függően kitől kapta kölcsön.

Vőfény

Szokás vőfélyt választani, aki általában a család barátja vagy rokona szokott lenni, de egyre jobban terjed el, hogy hivatásos vőfélyt kérnek fel a lakodalom levezetésére.

Menyasszonytánc

A lakodalom jeles része, amikor egy lábost tartva a vőfély kikiáltja, hogy eladó a menyasszony. A násznép tagjai sorban táncolnak az arával és pénzt dobnak (néha üzenettel együtt) az edénybe, így is támogatva az ifjú párt a közös életük elkezdésében.

Küszöb

Amikor az ifjú pár a lakodalom után hazamegy, a férj ölben viszi át feleségét a küszöbön. Ennek több jelentése is van. Elsődleges, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba. Másik, hogy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg.

Feladatok

Az ellopott menyasszonyi cipőt a férjnek ki kell váltani valamilyen feladat elvégzésével, ami például sokszor pezsgő ivás a cipőből. A menyasszony feladata szokott lenni, hogy nyers tojást vezessen végig a férje nadrágszárain, úgy, hogy ne törjön össze. Lehet mindkettejük feladata, hogy láb vagy kézfej alapján kell kitalálnia, hogy melyik a párja. Sokszor fordul elő, hogy általános kérdéseket tesznek fel a párnak, hogy mennyire ismerik egymást.

Meglepetés

Elterjedt szokás, hogy a családtagok vagy barátok diavetítéssel kedveskednek a párnak, egész életutukat végigkísérve. Másik meglepetési forma szokott lenni az újság készítése, ahová időjárás jelentéstől kezdve napi híreken át, minden a párról szól. Más variáció esetében a párnak szóló üzenetek, levelek szerepelnek az újságban.

Hosszú házasság példája

A násznépben jelen lévő összes házaspár a parkettre megy táncolni, és a vőfély mindig egyre magasabb számot mond, hogy csak az maradjon, aki 5, 10, … éve házas. Így a végén az marad a parketten, aki a legrégebben házas. Így mutatnak példát az ifjú párnak és szerencsét is hoznak nekik.

A menyasszony elrablása

Régen, sokkal fontosabb volt ez a szokás. Azt jelképezte, hogyha el tudták rabolni a férj mellől az arát, akkor nem érdemelte meg. Manapság már inkább csak a szórakozás, a viccelődés miatt csinálják.

Menyasszonyi torta

A pár a saját ízlése szerint rendel egy nagy, általában több emeletes és többféle ízű tortát. Ezt a pár együtt szeli fel. Az a szokás, hogy akinek a keze felül van, amikor a kést fogják, az viseli a nadrágot a családban. Az első szeletet a pár eszi meg együtt, megetetve egymást, közös tányérból, ami jelképezi, hogy onnantól minden jót megosztanak egymással.

A lakodalom megszervezésénél szükség szerint lehet találni hivatásos vőfélyt vagy olyan rendezvényszervező céget, akik ismerik és gyakorolják is ezeket a népszokásokat és segítségére tudnak lenni a párnak a szervezésben, a számukra szimpatikus népszokások kiválasztásában.

Címke: Profi vállalkozások
Dátum: 2019-06-04